A digitális kor lehetőségei, mint a távmunka bár új szintre emelték a rugalmasságot, paradox módon fokozták az időgazdálkodási kihívásokat is. Az idő hatékony kezelése kulcsfontosságú a munka és a magánélet egyensúlyának megőrzéséhez. Cikkünkben bemutatjuk az Eisenhower-mátrixot, amely segíthet priorizálni a feladatokat és megteremteni az énidőt.

A munka és a magánélet egyensúlyának problémája miatt az időgazdálkodás manapság kulcsfontosságú kérdéssé vált. Az online világ fejlődése révén időben és térben is rugalmasabban dolgozhatunk. Ezáltal azonban a munka és a magánélet könnyen összemosodhat. Ha viszont megtanuljuk hatékonyabban kezelni a nap 24 óráját, értékesebbé tehetjük mindennapjainkat. Fontos tudnunk, hogy a jó időmenedzselés nemcsak a munkahelyi hatékonyságot és a sikereket, hanem kielégítő pihenést is eredményez. Sőt, a jobban beosztott idővel csökkenthetjük a stressz okozta túlterheltséget, a kudarcélményeket és a rossz közérzetet is.

Az időmenedzselés nem egyfajta készség, hanem egy választás, amely pozitív hatással van az egészségre, a kapcsolatokra és az életminőségre.

Az idő és annak felhasználása már az ókor óta foglalkoztatja az emberiséget, kezdve olyan gondolkodókkal, mint Platón és Arisztotelész, egészen a modern kori zsenikig, mint Albert Einstein. Az időmenedzsment stratégiák kidolgozása az 1960-as években került előtérbe azzal a céllal, hogy a vezetők erőforrásaikat hatékonyabban használhassák fel. Az időgazdálkodás mára mindenki számára elérhetővé vált. Habár mindenhez kell idő, előfordulhat, hogy nem vagyunk tudatában annak, mivel mennyit foglalkozunk. Hányszor fordult már elő, hogy a munkanap végén rádöbbentünk, milyen sok időt töltöttünk el olyan feladatokkal, amelyek nem tartoznak közvetlenül a munkakörünkbe vagy esetleg nem voltak olyan sürgősek? Ennek következtében gyakran összefolynak a magánéleti és a munkahelyi tevékenységeink is.

Életünk mércéje az idő

Limpár Imre A lélek igazságai című 2022-es könyvében rámutat arra, hogy az eltöltött órák száma nem csupán a nap néhány eltelt órája, hanem maga az életünk.

 „Mivel az idő valójában egyenlő az életünkkel, teljesen máshogy hat, ha azt kérdezzük meg magunktól a naptárunkat nézve, hogy mivel töltsem a következő 3 szabad órámat, mintha azt kérdeznénk, hogy mivel töltsem a következő 3 órában az életemet.”

Természetesen nem lehet számon tartani életünk minden egyes percét, azonban amit hasznosnak érzünk, azt érdemes lehet megtervezni. A munka és magánélet összemosódásának hatása az, hogy nem tudunk teljes mértékben pihenni vagy dolgozni.

A tevékenységünk minőségét rontjuk, amikor a munkahelyi feladatainkat összemossuk a személyes időnkkel.

Nem húzunk éles határt e kettő között, a folyamat eredménye pedig az érzelmi és a fizikai kimerülés lehet. Ha viszont megtanulunk jól bánni az időnkkel, megtanulunk jól bánni az életünkkel is. Ha be tudunk építeni időmenedzsment eszközöket a mindennapokba, akkor a jóllétünk és a teljesítményünk javulására számíthatunk. A cikk további részében ehhez mutatunk be egy jól bevált eszköz.

Hogyan húzzunk határokat? – Eisenhower-mátrix

Ahhoz, hogy ne keresgéljük a nap eltűnt óráit, kulcsfontosságú lehet a feladataink tudatos rendszerezése és elválasztása a magánélettől. Dwight Eisenhower amerikai elnök időmenedzsment eszköze az Eisenhower-mátrix volt, amely nekünk is segíthet teendőinket rendszerbe foglalni. Ez a technika vizuális és könnyen vezethető.

A diagramunknak 2 dimenziója van:

  • sürgős és nem sürgős
  • fontos és nem fontos

Egy papírt osszunk négy részre, majd a fent említett kategóriákba soroljuk be a feladatainkat. Ezáltal egyszerűen elkerülhetjük, hogy a nem sürgős, de fontos vagy a nem sürgős és nem fontos teendőinkre pazaroljuk az időnket, ahelyett, hogy elsődlegesen a sürgős és fontosra fókuszálnánk.

„Ami fontos az ritkán sürgős, ami sürgős az ritkán fontos.” Dwight D. Eisenhower

Az Eisenhower-mátrix alkalmazásával nemcsak a teendőink prioritását állíthatjuk fel hatékonyabban, hanem hosszú távon javíthatjuk időgazdálkodásunkat és stressz-szintünket is csökkenthetjük.

Ha hiába a gyakorlati technikák, mégsem tudod hatékonyabban fenntartani a munka és a magánélet egyensúlyát, lehet, hogy tudattalanul is akadályozod magad felmenőid kényszerítő erejű hiedelmeivel. Gyere el Te is a február 29-i eseményünkre, ahol Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus mesél a transzgenerációs téglák teljesítményünkre gyakorolt hatásairól.

Aeon, B., & Aguinis, H. (2017). It’s about time: New perspectives and insights on time management. Academy of Management Perspectives,31(4), 309–330.

Bratterud, M. B., Fasy, D. L. M., Oster, E. S. (2020). Sung The Sung Diagram: Revitalizing the Eisenhower Matrix, Diagrammatic Representation and Inference, 498 - 502.

Claessens, R. A. R., Rutte. (2009). Time management: logic, effectiveness and challenges. Time management, 1 – 20.