A társasjátékok régóta kínálnak remek szórakozást, miközben lehetőséget nyújtanak meglévő készségeink és képességeink gyakorlásáraNépszerűségük abban rejlik, hogy minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt. Ezek a játékok nemcsak szórakoztatóak, hanem hozzájárulnak mentális egészségünk megőrzéséhez és személyes fejlődésünk előmozdításához is. Cikkünkben a társasjátékok öt olyan pszichológiai előnyét vizsgáljuk, amelyek kedvező hatást gyakorolhatnak életünkre.

Az elmúlt években a társasjátékok reneszánszukat élik, a társasjátékozás köré szerveződő események estébe nyúló szórakozási lehetőséget kínálnak. Országszerte több olyan közösségi tér is megalakult, ahol a társasjátékok kedvelői, vagy akik épp csak ismerkednek velük, kedvük szerint játszhatnak régi kedvenceikkel vagy kipróbálhatnak újakat. A társasjátékok ideális környezetet teremtenek új készségek megtanulásához és fejlesztéséhez.

Memória, döntéshozatal és kritikus gondolkodás mint kognitív folyamatok

A kognitív folyamatok során az agy információkat dolgoz fel, tárol, használ és alkalmaz. Ezek a folyamatok teszik lehetővé, hogy az emberek értelmezzék a környezetüket, tanuljanak, emlékezzenek és alkalmazkodjanak az új helyzetekhez.

A társasjátékok kedvezően hatnak a kognitív folyamatokra, elősegítik például a memória fejlesztését, a kritikai gondolkodást és a döntéshozatal gyakorlását. A társasjátékok tehát nemcsak élvezetes kikapcsolódást nyújtanak, hanem hozzájárulnak az agy egészségének és működésének fenntartásához is.

Az olyan típusú játékok, amelyek megkövetelik a játékosoktól, hogy emlékezzenek különböző kártyák helyére (pl. memóriajáték) vagy bizonyos információkra a játékkal kapcsolatban, segíthetnek a memória fejlesztésében. Az Edinburgh-i Egyetem kutatása szerint az idősebb korban több társasjátékot játszó egyéneknél kisebb mértékű memóriafunkció-visszaesést tapasztaltak. Éppen ezért az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésére is alkalmazzák, mivel segít frissen tartani az elmét.

Ahhoz, hogy a felidézett információkat megfelelően használjuk fel, és ki tudjuk szűrni a számunkra fontosabb részleteket, a kritikai gondolkodást használjuk. Gyakran többféle lehetőséget és kimenetelt kell mérlegelnünk a megoldáshoz, ami segít az kritikai gondolkodás és a döntéshozatal fejlesztésében. A társasjátékok arra ösztönöznek, hogy előre tervezzünk, és megalapozott döntéseket hozzunk. A játék során választásaink következményével gyorsan szembesülünk, így azonnal felmérhetjük döntéseink hatékonyságát. A sakk is fejleszti döntéshozatali készségünket egy biztonságos környezetben, megtanulhatjuk hatékonyabban kezelni a bizonytalanságot.
Látható, hogy ezek a kognitív folyamatok szorosan összefüggnek, ezért nehéz elhatárolni őket egymástól egy-egy játék során.

Kreativitásban rejlő potenciál

A kognitív folyamatok hallatán a fent említettek jutnak sokszor eszünkbe, a kreativitás pedig gyakran háttérbe szorul. 

A társasjáték nagyszerű eszköz azok számára, akik kevésbé mernek kezdeményezni, új ötletekkel előállni.

A kreativitás mindannyiunkban ott rejtőzik, a társasjátékok pedig hatékony eszköznek bizonyulnak kreatív énünk felszabadításában.

Akár a téma, a történetszál vagy a design – ahogy az a Dixitnél is megfigyelhető – is segítheti a kreativitást, és végtelen lehetőséget kínál számunkra. A nyugodt környezetben történő újrajátszás új lehetőséget kínál a kísérletezésre, a tanulásra és a kreatív ötletek számára. A felmerülő problémák, kérdések révén a játék ösztönzi a résztvevőket az “out of the box”gondolkodásmódra, és fokozza a kreativitásukat.  

Szociális kapcsolatok és a kooperálás elősegítése

Manapság egyre több időt töltünk az elektronikus eszközök előtt, akár kapcsolattartás, akár munka miatt. A társasjátékok fontos szerepet játszanak a szociális készségek fejlesztésében is. A társasjátékok segítenek összehozni az embereket, és erősítik a szociális kapcsolatokat, lehetőséget nyújtanak a kapcsolatteremtésre. A társaságban töltött idő tökéletes alapot ad a személyes interakciók kialakításához. 

Megköveteli az egyéntől, hogy betartsa a sorát, kövesse a szabályokat, és tiszteletteljes versengésben vegyen részt. Ezek a szociális készségek elengedhetetlenek a mindennapi életben. A társasjátékok elősegítik az együttműködést, a konfliktusok megoldását és az önkontrollt, mind az érzelmeinket és a türelmünket tekintve, mindezt pedig egy pozitív, biztonságos és ellenőrzött környezetben.

Hibázni egy biztonságos környezetben

A társasjátékok egyik legelőnyösebb aspektusa, hogy

valós következmények nélkül hibázhatunk,

és lehetőséget nyújtanak a hibáinkból való tanulásra. Minden játék egyedi döntések és következmények kombinációját kínálja, lehetővé téve a játékosok számára, hogy különböző stratégiákkal kísérletezzenek, és megfigyeljék az eredményeket.

A játékosok felismerik stratégiáik erősségeit és gyengeségeit, módosíthatják megközelítéseiket, és építhetnek tapasztalataikra a következő játékokban, hibáikból pedig tanulhatnak. Egy játék elvesztésére akkor is lehetőség van, ha tökéletesen játszunk, hiszen a szerencsének általában szerepe van a társasjátékokban.

Emellett mások sikeréből is tanulunk. A győzelem, siker elérésének számos módja van. Még ha nem is nyertünk meg egy játékot, tanulhatunk mások döntéseiből. Ugyanazt a problémát különböző emberek teljesen eltérő aspektusból közelíthetik meg. Más taktikákat alkalmazhatnak, amelyek eszünkbe sem jutottak volna.  

A stressz csökkentése

Egy 2017-es tanulmány szerint a társasjátékok csökkenthetik a stresszt és növelhetik a nyugalom érzését.

A gyorsan változó, gyakran stresszes életünkben a társasjátékok menedéket nyújthatnak,

hiszen lehetőséget kínálnak, hogy kiszakadjunk a mókuskerékből, miközben elterelik a figyelmet a napi stresszorokról. 

A kellemes időtöltéssel és nevetéssel járó játék során átélt önfeledtség növelheti a szerotoninszintet – azaz a boldogsághormon mennyiségét –, amely csökkentheti a szorongás tüneteit, és pozitívan befolyásolhatja hangulatunkat, ami kihat más életterületeinkre is.

A terápiák folyamán egyre gyakrabban kerülnek előtérbe a társasjátékok, és ezen belül a Dixit a leggyakoribb választás. A játék széleskörűen alkalmazható, kezdve a képek interpretálásától egészen a kreatív történetmesélésig. Az egyedi tervezésű kártyák segítenek felfedezni mind a tudatos, mind a tudatalatti érzéseket, így elősegítve az önismeret fejlődését, erősítve a kommunikációt, és segítve egy erősebb kapcsolat kialakítását a környezetünkkel és önmagunkkal.

A társasjátékok számos előnyt kínálnak minden korosztály számára. Nemcsak szórakoztatóak, hanem egyben mindennapi életünkben is hasznosnak bizonyulnak az általuk tanult és gyakorolt készségek terén. Amennyiben olyan tevékenységet keresünk, amely egyszerre szórakoztató és hasznos, fontoljuk meg a társasjátékot. Vannak olyan társasjátékok, amelyek nem igényelnek sok tervezést vagy gyakorlást, így könnyen beilleszthetők a napi vagy heti rutinba.

 

Mercier, M., & Lubart, T. (2021). The effects of board games on creative potential. Journal of Creative Behavior/ the Journal of Creative Behavior, 55(3), 875-885.

Noda, S., Shirotsuki, K., & Nakao, M. (2019). The effectiveness of intervention with board games: a systematic review. Biopsychosocial Medicine, 13(1).

Gauthier, A., Kato, P. M., Bul, K., Dunwell, I., Walker-Clarke, A., & Lameras, P. (2019). Board Games for Health: A Systematic Literature Review and Meta-Analysis. Games for Health Journal, 8(2), 85-100.

Martinez, L., Gimenes, M., & Lambert, É. (2023). Video games and board games: Effects of playing practice on cognition. PloS One, 18(3), e0283654.

Leach, S., Foley, G., Osuna, J. J. O., & Molnar, A. (2018). Students on board: designing a board game for 1000+ students. Compass, 11(1).