A main character szindróma az egyik legújabb jelenség a közösségi médiában, amely nagy figyelmet kapott az elmúlt időben. Annak ellenére, hogy komplex jelenség, amely számos tényezőtől függ, gyakran hasonlítják a nárcizmushoz. Első hallásra egy negatív kép alakulhat ki bennünk, de vajon csak hátrányokkal jár ez a jelenség? Cikkünkben körbejárjuk, mi is pontosan a főszereplő szindróma, milyen jellemzői vannak, és mikor tekinthetünk rá előnyként.

Rendszeresen felbukkannak újabb és újabb problémák, amelyek a közösségi média használatából eredhetnek. Ezek a problémák felvetik a technológia által okozott veszélyek lehetőségét, valamint az ezzel kapcsolatos félelmeinket is erősíthetik. A main character szindróma nem egy ténylegesen használt pszichológiai diagnózis, azonban az utóbbi pár évben széles körben elterjedt ez a kifejezés a social mediában. A valóságban mindannyian a saját életünk történetének főszereplői vagyunk, azonban a main character szindrómánál mindig minden az adott személyről szól.

Cikkünkből megtudhatod:

 • Hogyan ismerhetjük fel a main character szindrómát?
 • Mely tényezők járulhatnak hozzá kialakulásához?
 • A social media facilitálja a main character szindróma megjelenését, azonban előnyünkre is fordíthatjuk a jelenséget.

Mi a main character szindróma?

A figyelem középpontjában lenni nem jelenti azt, hogy száműzni kell a mellékszereplőket. A main character szindróma – vagy magyarul főszereplő szindróma – nem egy tényleges diagnózis, de az elmúlt néhány évben gyorsan felkeltette a figyelmet az online térben.

A main character szindróma egy kifejezés, amely olyan személyre utal, aki úgy éli az életét, mintha ő lenne a főszereplő egy regényben vagy filmben. Saját magát láttatja a legfontosabb személynek, mindenki más pedig mellékszereplőként van jelen az életében, és az egész világ csak egy díszletként szolgál számára a személyes történetében.

Jellemzően szeretik, ha minden róluk szól, ők vannak a reflektorfényben, ez a perspektíva befolyásolja, hogy az egyén aszerint viselkedik, ahogy azt a saját története, szabályai diktálják – bármilyen szabályrendszer is legyen emögött –, és ekképp mutatkozik meg a külvilág felé is. 

A main character szindróma jellemző vonásai

A main character szindróma és a nárcisztikus személyiség között vékony a határ. A nárcisztikus személyekre jellemző, hogy folyamatosan keresik az elismerést és a csodálatot, túlzott önértékeléssel, alacsony empátiával bírnak, és igényük van a figyelemre. Azonban fontos megjegyezni, hogy a főszereplő szindróma egy átmeneti gondolkodásmódot, a nárcizmus kevésbé extrém változatát mutathatja meg. Bár egy egészséges szintű önbecsülés elengedhetetlen az általános jólléthez, a túlzott önmagunkra összpontosítás torzított valóságszemlélethez vezethet.

Mindnyájunkra jellemző, hogy különböző szituációkban, helyzetekben más és más oldalunkat mutatjuk meg, különféle viselkedéseket alkalmazunk a repertoárunkból,

hogy kiemeljük a személyiségünk bizonyos aspektusait. Ez megkönnyítheti és biztonságosabbá teheti a társadalmi interakciókat. 

Ezzel szemben a main character szindrómára jellemző, hogy az egyén mintha teljesen más személyiséggel szeretné magát felruházni, hajlamos a következő tulajdonságokkal rendelkezni:

 • erős vágy az elismerésre és külső megerősítés iránti igény

 • hajlam az egocentrikus gondolkodásmódra

 • a motiváció fokozódása

 • drámai viselkedés tanúsítása

 • az empátia hiánya a család és barátok irányában egyaránt megnyilvánul, így ők inkább támogató szereplőkként vannak jelen az egyén életében

 • nehézséget okoz bármilyen kritika vagy vicc befogadása

A main character szindróma kialakulását befolyásoló tényezők

A main character szindróma pszichológiai alapjai számos kognitív torzításra és társadalmi tényezőre vezethetők vissza.A szindróma lényege az alapvető attribúciós hiba és a reflektorfényhatás kombinációja. Az attribúciós hibánál az egyén sikereit belső tulajdonságainak tulajdonítja, míg kudarcait külső tényezőknek. A reflektorfényhatás arra készteti az egyént, hogy azt higgye, mások több figyelmet fordítanak személyére, mint valójában, ez pedig szorosan kapcsolódik az énközpontúsághoz. Ezen kívül

a közösségimédia-platformok térnyerése termékeny táptalajt biztosít a jelenség kialakulásához.

Számos tényező járulhat hozzá a főszereplő-szindróma kialakulásához:

 • Alacsony önértékelés és önbizalomhiány: akik bizonytalannak érzik magukat és nem hisznek magukban, szükségét érezhetik, hogy tökéletesnek és tévedhetetlennek tűnjenek.

 • Nevelési stílus: az elhanyagoló vagy Laissez-faire nevelési stílus énközpontú szemléletmódot alakíthat ki, ezzel kompenzálva a figyelem és az érzelmi szükségletek kielégítetlenségét.

 • A túlzott mértékű közösségimédia-használat, melynek során az egyén hajlamos lehet az életét másokéhoz hasonlítani.

Stresszhelyzetekben, nehéz kihívások idején vagy folyamatos negatív értékelés hatására az egyén gyakran hajlamos e viselkedési mintára támaszkodni.

A közösségi média előnyei és hátrányai 

A main character szindróma esetén gyakori, hogy az egyén hamis képet mutat magáról online.

A közösségi média évek óta arra ösztönöz minket, hogy rózsaszín szemüvegen keresztül mutassuk be az életünket, és pozitívabbnak tüntessük fel, mint amilyen valójában. Mindannyian a saját közösségimédia-felületünk főszereplői vagyunk, így nem meglepő, hogy ez a viselkedés néha szélsőségessé válik.

A main character szindróma nem kizárólag negatív perspektívából értelmezhető.

Valójában az, hogy az életünket egy folyamatosan kibontakozó történetként látjuk, segíthet legyőzni váratlan akadályokat.

Segíthet abban, hogy elgondolkodjunk álmainkon, céljainkon és terveinken. Azt az érzetet adhatja, hogy van hatalmunk az életünk felett, és a választásaink valóban a mi kezünkben vannak. Ez erőt adhat, és végső soron növelheti az önértékelésünket, önbecsülésünket és önbizalmunkat. Ha hiszünk abban, hogy képesek vagyunk a lehetetlenre, akkor ez segítheti az elköteleződésünket és kitartásunkat a cél felé. 

Bár a főszereplő szindróma nem diagnózis, egyre népszerűbb kifejezés, összetett probléma, amelynek gyökerei az önképben, a társas kapcsolatokban és a digitális hatásokban rejlenek. A main character szindrómának pozitív aspektusa is lehet, de fontos tudni, hogy mikor kell visszalépni ebből a szerepből, engedni, hogy más kerüljön a középpontba, és megpróbálni más perspektívájából nézni a dolgokat. Ez az extrém énközpontúság szorongáshoz vagy akár depresszióhoz is vezethet, amennyiben az egyén nem kapja meg a kívánt figyelmet. 

Mivel a főszereplő szindróma könnyen elvonhatja a figyelmünket a külső hatásokról, ezért fontos megfigyelni, hogy hogyan hat ránk a környezetünk, és fordítva, így hatékonyabban tudjuk kezelni a kialakult élethelyzeteket.

Akár úgy érezzük, hogy "főszereplő szindrómával" küzdünk, akár gyakran próbálunk másoknak megfelelni és egy pozitívabb képet mutatni a külvilág felé, fontos, hogy növeljük önértékelésünket és önbizalmunkat. Ehhez elengedhetetlen céljaink meghatározása és tervek kidolgozása, hogy magabiztosabban haladhassunk előre. Az alábbi kérdések elindíthatnak, hogy mélyítsük önismeretünket:

 • Mi a célom az életemben?

 • Mi inspirál engem?

 • Találtam időt magamra ezen a héten?

 • Mi a legfontosabb számomra most?

 • Miben tudnék fejlődni?

A legnagyobb fejlődés is egy kis lépéssel kezdődik! A Mindset Terápiás és Tanácsadó Központ pszichológusai segítenek a személyiséged fejlődésében és az önismereted elmélyítésében.

MindEdge. (2022, October 19). Main Character Syndrome: a healthy diagnosis for learners.

Self-Expression through Rose-Colored Screens: A visual and textual analysis of romanticization on social media - ProQuest.

Addae, Y. (2023, December 3). The "Delulu" disciples. Document - Gale Academic OneFlie.

R. K. (2022). At the center of its world, the U.S. empire forgets itself: Squid Game and the Hollywood press’ melodramatic gaze. Communication, Culture & Critique, 15(4), 546-548.