Az új év kezdete mindig a nagy fogadalomtételek ideje, de milyen új szokásokat is érdemes valójában felvennünk ahhoz, hogy boldogabbak legyünk?

A pozitív pszichológia évtizedek óta azt kutatja, mitől lehetünk jól, mi kell ahhoz, hogy boldognak érezzük magunkat. Fontos azonban, hogy ezt a boldogságot ne keverjük össze azzal, hogy akkor minden pillanatban boldognak kell lennünk, és nem engedhetünk teret semmi negatívumnak vagy nehézségnek az életünkben. Akik képesek az életüket folyamatban szemlélni, a boldogságot is úgy élik meg, hogy mellette elfogadják az élet drámai, nehéz pillanatait, de ezekben is megtalálják a kapaszkodókat és fejlődnek általuk. Ezek a kapaszkodók vagy szokások kis dolgok, azonban jelentős részük nem képezi a kultúránk szerves részét, és amikor rosszul vagyunk, nem érezzük jól magunkat lelkileg, leromlik az egészségi állapotunk, általában pont ezeket nem csináljuk rendszeresen.

Gyakorold a hálát!

A hála bizonyítottan pozitív hatással van a jóllétünkre, képes az életszemléletünket átformálni. Ennek tudományos hátteret korábbi cikkeinkben (itt és itt) bővebben kifejtettük, most néhány praktikus módszert ajánlunk, hogy hogyan válhat szokássá életünkben a hála megélése.

  • Hálanapló vezetése: minden nap gyűjtsünk össze legalább három dolgot, amiért hálásak vagyunk! 
  • Hálaüzenet írása: fejezd ki valakinek a háládat levélben! Nem kell elküldened, de akár el is mondhatod neki szóban. Ha valakivel azt szeretnéd, hogy rendeződjön a kapcsolatod, már önmagában a levél megírása sokat segíthet.
  • Vedd észre a természet adta lehetőségeket a hálára: sétálj az erdőben, csodáld meg a naplementét, élvezd a havat vagy a napsütést!
  • Próbálj meg olyan napokat beiktatni, amikor megfogadod, hogy nem panaszkodsz!
  • Köszönd meg gyakrabban, ha valaki segít neked, dolgozik érted, fejezd ki a háládat! Legyen szó anyukádról, aki csodás ebédet főz, a munkatársadról, aki meghallgatja a problémáidat, vagy a párodról, aki este vacsorával vár – a köszönöm gyakorlása a hála gyakorlása.
  • Készíts montázst azokból a dolgokból (például családi fotókból, magazinokból kivágott képekből), amikért hálás vagy, és rakd ki olyan helyre, ahol gyakran látod!

Mozogj rendszeresen!

A mozgás az egyik legjobb természetes antidepresszáns: azzal, ha mozgunk, sportolunk, boldogsághormonokat termelünk. Így nem elsősorban a fogyás miatt érdemes megfogadni az új évben, hogy sportolunk valamit, hanem a boldogságunk és lelki egészségünk érdekében. Válassz olyan sportot, amiben jól érzed magad! A fizikai korlátaink leküzdése ráadásul az önbizalmunkat, kitartásunkat is növeli.

Tanulj meg meditálni vagy relaxálni!

Ha nem tudjuk kezelni a mindennapi stresszt, az a kapcsolatainkra, családi életünkre, munkánkra és egészségünkre is negatív hatással lehet. Gondoljunk arra, ha például feszülten érünk haza, és a családtagjainkkal veszekszünk emiatt, vagy elkezdjük evéssel, alkohollal, egyéb függőségek kialakításával elterelni a figyelmet a negatív érzelmeinkről, ahelyett, hogy a probléma gyökerénél küzdenénk meg velük. A különböző relaxációs vagy meditációs technikák segítenek tudatosítani, elfogadni és elengedni ezeket a romboló feszültségeket. 

Többféle relaxációs technika létezik, amelyeket könnyen elsajátíthatunk. Az egyik ilyen saját légzésünk tudatos szabályozása, például négyes ütemben: négyig számolunk a belégzés, benntartás, kifújás alatt is, majd újrakezdjük a kört, ameddig nem érezzük, hogy nyugodtabbak vagyunk. Egy másik egyszerű módszer a progresszív relaxáció: ilyenkor egymás után rövid időre megfeszítjük, majd ellazítjuk az izmainkat. Ezt egymás után párszor megismételhetjük. Az izomfeszültség automatikusan kiváltja az ellazulást, semmi mást nem kell tennünk. Egy kicsit bonyolultabb az autogén tréning és a mindfulness meditáció, amit rendszeres gyakorlással, tanfolyamokon tudunk teljesen elsajátítani, de utána nagyon hatékony módszerként szolgálhatnak a mindennapi stressz csökkentésében.

Gondoskodj magadról!

Felnőttként mind a lelki, mind a testi egészségünk ápolása a mi felelősségünk. Fizikai szinten az elegendő és rendszeres alvás, az egészséges táplálkozás, testünk ápolása és a rendszeres orvosi szűrővizsgálatok is segítenek az egészségünk megóvásában. Lelkileg pedig az önismeret fejlesztése, önazonos döntések meghozása, mentális kikapcsolódás és feltöltődés, hobbijaink, pozitív kapcsolataink ápolása tesz minket egészségessé. A Roseto-hatásról szóló cikkünkben írtuk, hogy a megtartó közösség milyen nagy szerepet tölt be testi és lelki egészségünkben – napjaink nagyvárosaiban nem éljük a kisközösségek aranykorát, de ez rajtunk is múlik, hogy megtaláljuk-e, megteremtjük-e magunknak azt a közeget, ahol társas támogatást nyújthatunk egymásnak.