Csaba Enikő

Pszichológus

Időpontfoglalás

bemutatkozás

“Azért kell választani és dönteni, mert az egyben tartja az embert. Popper Péter”

Csaba Enikő vagyok, pszichológus és Gyászfeldolgozás Módszer® specialista.  A felsőfokú tanulmányaimat azonban más szakon, nemzetközi igazgatás területén kezdtem meg, majd az államháztartás pénzügyi oldaláról is tanultam, így olyan tudást szereztem, amivel kis és középvállalkozások számára pályázati tanácsadással kezdtem el foglalkozni. A tapasztalat, amelyet különböző munkahelyeken és cégek támogatása során szereztem, hozzájárulnak és segítenek a választott hivatásom gyakorlásában. Szert tettem a pszichológusi munkámhoz szükséges nézőpontváltás képességére, amely mellett nélkülözhetetlen az empátia és az elfogadás.  A tanácsadói munkám során arra törekszem, hogy feltárjuk a mindennapi élet nehezítő tényezőit, tudatosítsuk a belső erőforrásokat, így a minket érő stressz és konfliktushelyzeteinkben tudjunk ezekre támaszkodni. További célom a közös munka és gondolkozás során az egyes veszteségeinkre gyászként merjünk tekinteni, így a feldolgozott gyász lehetővé teszi, hogy az elvesztett kapcsolatra és a szép emlékekre lelkiismeretfurdalás, bűntudat vagy fájdalom nélkül gondoljunk. A múlton való folyamatos gondolkodás és a jövőtől való félelem helyett megéljük a jelenünket és az élő kapcsolatainkat építhessük.  

Néhány kiemelt téma, amivel szívesen foglalkozom: veszteségfeldolgozás, párkapcsolat, szülővé válás, szülői kiégés, örökbefogadás, munka és pályaorientációs kihívások, pályaváltás és elakadások. 

Az életünk során gyakran találkozunk jelentős változtatást igénylő helyzetekkel, amelyek megvalósításában elakadhatunk, így szükség lehet a kísérő segítségre. Szerintem ezt a helyzetet legjobban szemlélteti Almási Kitti: Bátran élni című könyvében található filmes jelenet. A kulcsmotívum az az elindulás, illetve az a döntési helyzet, amit a Számkivetett című film főhőse kénytelen végig csinálni, vagyis az ő helyzetéhez hasonlítja a nehéz döntési helyzeteinket. A film főhőse négy évig élt a trópusi szigeten, amely börtön számára, de a találékonysága és önfenntartása révén életben tud maradni. Idővel képes lesz tutajt építeni és kimerészkedni a tengerre, azonban ez a szerkezet még gyenge, nem elegendő számára a hullámok legyőzésére, így a szabadulása nem garantált és egyben kockázatos és óriási erőfeszítésbe kerül.  

„összetákolunk magunknak valami tutajfélét, amivel kimerészkedünk a komfortzónánkból…, akkor az eredmények egyáltalán nem jönnek azonnal, és várakozásainkkal ellentétben nemhogy nem lesz jobb a helyzetünk, hanem egy darabig esetleg még sokkal rosszabbá, nehezebbé válik. Úgy tűnik, hibát követtünk el, és akkor járunk jobban, ha megpróbáljuk visszacsinálni az eredeti állapotot. A többség ilyenkor ernyedten engedi, hogy a tenger visszasodorja a partra, és legközelebb már neki se indul. Pedig csak addig a pontig kellene kitartani, ahol az áramlatok a nyílt víz felé sodornak…”  

Minden embernek lehetnek olyan életszakaszai, amely során meghúzza magát egy szigeten, ahol a túlélés a célja, jelenleg nincs megfelelő erőforrása az induláshoz. A jól kiismert sziget azonban már a hosszú távú terveket és a fejlődést sem tudja biztosítani, ezért a kérdés: Mi tart vissza az indulástól? Tervezzük már a tutajunkat, vagy még pontosabb tervre és eszközökre lenne szükségünk? Mi is az úti célunk? Van elég erőnk a vélt távolsághoz? Miből meríthetnénk erőt, hogy végig bírjuk csinálni? Látjuk egyáltalán magunkat a túlparton?  

Úgy gondolom, helyzetünk felismerése után a leglényegesebb kérdés az, hogy mit kezdünk ezekkel a helyzetekkel, illetve merünk-e segítséget kérni amikor visszafordulnánk. 

képzései és képesítései

Képzésben lévő kognitív szemléletű (CBT) konzultáns

Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület (VIKOTE)

2022 –

A kognitív szemlélet szerint az egyes eseményekre adott reakciónk az értelmezésünkből, logikai hibákból adódhat, nem pedig az adott esemény következménye. A módszer által javíthatjuk a kommunikációnkat, probléma-megoldásunkon vagy stresszkezelésünket, valamint felismerhetjük logikai hibáinkat.

Képzésben lévő művészetterapeuta

Katarzisz Komplex Művészetterápiás képzés (LEA)

2022 –

Az alkotási folyamat során megmutatkozik az is, ami magunk előtt is rejtve van, ezért jelentős felismeréseket élhetünk át. Az önismeretünk elmélyítése mellett a lelki egyensúly és harmónia megteremtésén dolgozhatunk.

Okleveles Pszichológus

Eötvös Loránd Tudományegyetem

2020-2022

Tanácsadás- és iskolapszichológia szakirányon végeztem, ahol megismerkedtem a tanácsadás különféle elméleti irányzataival, pálya- és munkatanácsadás elméleteivel és a krízis-elméletekkel. Ezenfelül felkészítést kaptam egyéni és csoportos tanácsadási módszerek alkalmazására különböző életkorú kliensekkel való foglalkozás esetében, a fejlődés és a változás elősegítésére. Szakdolgozatomban a szülői kiégés és a lehetséges védőfaktorok témakörével foglalkoztam.

OH-instruktor

2021

Az OH elnevezésű asszociációs kártyacsomag segítségével elmélyíthető az önismereti munka.

Gyászfeldolgozás Módszer®

2020

A veszteségfeldolgozás alkalmazható jelenlegi kapcsolataink által okozott fájdalom vagy konfliktus enyhítésére is. A feldolgozott gyász lehetővé teszi, hogy az elvesztett kapcsolatra és a szép emlékekre lelkiismeretfurdalás, bűntudat vagy fájdalom nélkül gondoljunk, és a múlton való folyamatos gondolkodás és a jövőtől való félelem helyett megéljünk a jelenben lévő életünket.

Viselkedéselemző

Szegedi Tudományegyetem

2016-2020

A pszichológia alapképzésen megismerkedtem a pszichológia tudomány elméleti alapismereteivel és alapvető módszereivel. A szakdolgozatomban a párkapcsolati elégedettség témakörével foglalkoztam.

szakmai tapasztalat

Pszichológus

Mindset Terápiás és Tanácsadó Központ

2022 -

2022 januártól a Mathias Corvinus Collegium diákjainak tartandó „Develent program” csoportos fejlesztéseinek kidolgozásában veszek részt. 2022 szeptemberétől munkaköröm kiegészül egyéni tanácsadással.

Szakmai gyakorlat

Ágacska Alapítvány

2022

Az itt eltöltött gyakorlat során megismerkedtem az örökbeadás jogi hátterével és folyamatával. Továbbá, az örökbefogadó szülők csoportos foglalkozásain vehettem részt, így az örökbefogadó szülőket és gyerekeiket érintő problémákkal volt lehetőségem foglalkozni. Olyan gyakorlati ismereteket szereztem itt, amiket a tankönyvek nem tartalmaznak.

Szakmai gyakorlat

Lelki Egészségvédő Alapítvány

2021

A gyakorlat során megismerkedtem és saját élményt szereztem az Alapítvány által indított képzéseken, amely jól alkalmazható tanácsadói munka során. Továbbá egyéni tanácsadáson, valamint szupervíziós megbeszéléseken vettem részt.

Pályázati koordinátor

Pénzügyminisztérium, ProjectMine Gazdasági Tanácsadó Kft, GriffSoft Informatikai Zrt.

2014-2022

A munkám a pályázatokkal kapcsolatos feladatok menedzselése: kapcsolattartás a partnerekkel, mérföldkövek beszámolásinak és a pénzügyi elszámolások előkészítése, beadása. Új pályázati lehetőségek ismerete. Továbbá, a pénzügyi tervek és megvalósíthatósági tanulmányok készítése az ügyfelek számára

beszélt nyelvek

ENAngol

DENémet

érdeklődés

Utazás

Gasztronómia

Színház

Zene

Kirándulás

Művészet

Környezetvédelem

köszönetnyilvánítás

116

köszönetnyilvánítás

Szigorú szakmai felügyelet

Minden pszichológusunk szoros szakmai szupervízió mellett fogadja klienseit. Szakembereink munkáját hétről hétre Magyarország legtapasztaltabb pszichoterapeutái felügyelik és segítik. Ennek köszönhetően, aki mindset pszichológushoz jár, valójában egy magasan képzett szakmai team mellett teszi le a voksát.

A háttérben tehát kliensünk problémájának megoldásán egy egész szakembergárda dolgozik – természetesen mindezt kliensünk anonimitásának megőrzése mellett. Ezáltal a hozzánk fordulóknak minden esetben ellenőrzött szakmai kereteket és magas színvonalat biztosítunk.

Miben segíthetünk?

Ha nehéz élethelyzetbe kerültél és úgy érzed, segítségre lenne szükséged, vagy esetleg csak érdeklődnél szolgáltatásainkkal kapcsolatban, írj nekünk, és mi felvesszük veled a kapcsolatot. Bátran keress minket telefonon is!

Jelentkezz be telefonon!

+36 70 329 8180