A mindfulness, azaz tudatos jelenlét irányzata széles körben terjed napjainkban. Népszerűségének oka, hogy gyakorlásával a jelenre tudunk fókuszálni ahelyett, hogy a múlton rágódnánk vagy a jövő miatt aggódnánk. Sokszor – főként nehéz helyzeteben – a jelen eseményei, feladatai is bőven elég gondolkodnivalót, tennivalót adnak, nincs szükségünk még többre, így jó, ha ki tudjuk zárni a zavaró tényezőket. Nincs ez másként a munka világában sem. Cikkünk a mindfulness munkahelyen betöltött szerepére helyezi a hangsúlyt.

A mindfulness témakörével, alapvető jellegzetességeivel számos cikkünk foglalkozott már, többek között itt és itt tudtok bővebben tájékozódni az alapfogalmakról. Röviden úgy határozhatjuk meg a fogalmat, hogy

a mindfulness a tapasztalások szándékos, valós idejű, ítélkezésmentes megfigyelése.

Jelen cikkünk azt helyezi fókuszába, hogy a munkahelyi környezetben milyen hatása, szerepe lehet a tudatos jelenlét gyakorlásának. Talán nem meglepő, hogy a munkahelyi stressz sokunkat érint, legalább is átéltük már életünk során, van róla személyes tapasztalatunk. Sok tényező okozhat stresszt a munkahelyen: a főnök irreális elvárásai, a kollégákkal való konfrontálódás, a teljesítménynyomás, az utolsó pillanatos határidők és még sorolhatnánk. A nagymértékű stressz nem csak a teljesítményünkre van romboló hatással, de hosszú távon komoly egészségügyi kockázata is lehet.

A mindfulness szerepe a munkahelyi környezetben

A mindfulnessre ebből adódóan stresszkezelő technikaként is tekinthetünk, melynek gyakorlásával hatékonyan tudjuk csökkenteni a munkahelyi stresszt is, és jobb testi-lelki egészséget érhetünk el általa. Érdemes a módszerre prevencióként gondolni, és már akkor elkezdeni a gyakorlást, mielőtt még a tünetek megjelennének. Persze később is a segítségünkre lehet, csak valószínűleg hosszabb utat kell majd bejárnunk, illetve előfordulhat, hogy kiegészítő módszerekre is szükségünk lesz.

A tudatos jelenlét gyakorlásával közelebb kerülhetünk saját magunkhoz: érzelmeinkhez, gondolatainkhoz.

Segítségével könnyebben tudjuk azonosítani a bennünk keletkező érzelmeket, ami lehetőséget teremt arra, hogy megfontoltabban reagáljunk az adott helyzetben. Ennek a képességnek a munkahelyen is nagy hasznát vehetjük, sok konfliktustól és konfrontálódástól megkímélhetjük magunkat általa.

Sok munkahelyen belecsúszunk a multitaskingba, úgy érezzük, hogy anélkül, hogy egyszerre több tevékenységet végeznénk, nem jutunk a feladataink végére. Ez látszólag hatékony módszernek tűnik, azonban így nagyon könnyű túlterhelődni, sőt a teljesítmény rovására is mehet. Ilyenkor gyorsabban fogy az energiánk, és a hibázás aránya is megnő.

A mindfulness gyakorlása segít a figyelem összpontosításában, mely fokozza a munkahelyi teljesítményünket.

Az idegrendszerünknek akkor teszünk jót, ha inkább egymás után végezzük el a feladatokat, mely lehetőséget teremt arra, hogy elmélyedjünk egy-egy munkafázisban, és tudatosabb munkavégzést eredményez. Ha figyelmünket szándékosan egy feladatra összpontosítjuk, akkor nagyobb az esélye, hogy flow állapotba kerüljünk, ezért is érdemes kizárni minden figyelemelterelő tényezőt.

A mindfulness jótékony hatásai

A mindfulness gyakorlásának jótékony hatásai közül néhány, mely a munkahelyi környezetben is tetten érhető:

 •         jobb stresszkezelés
 •         energikusság növelése
 •         szorongásoldás
 •         jobb egyéni hatékonyság
 •         a munka iránti elköteleződés növekedése
 •         fokozott koncentrálóképesség
 •         pozitívabb emberi kapcsolatok
 •         a lazítás fokozódása
 •         az alvásminőség javulása
 •         a munkahelyi boldogságérzet növekedése
 •         tudatos döntéshozatal

A listából is láthatjuk, mennyi fronton tud jótékonyt hatást gyakorolni a mindfulness a mindennapjainkra, ugyanakkor fontos kihangsúlyoznunk, hogy a gyakorlástól nem fog teljes mértékben megszűnni a stressz az életünkben, és nem fog varázsütésre eltűnni minden negatív érzelmünk sem. Abban viszont komoly segítség lehet számunkra ez a módszer, hogy mihez kezdünk ezekben a helyzetekben, hogy

megtanuljuk jobban kezelni a stresszt és az ehhez kapcsolódó nehéz érzéseinket.

Ahhoz is hozzájárulhat, hogy jobban érzékeljük saját határainkat, és legközelebb korábban tudjunk beavatkozni a folyamatba.

Mindfulness-gyakorlatok a jobb munkahelyi közérzetért

Végezetül pedig következzen néhány könnyen követhető gyakorlat Anna Black nyomán:

 •           Ülő gyakorlat: „Helyezzük lábfejünket a padlóra. Képzeljük el, hogy egy selyemszál húzódik végig a gerincünkben, a nyakunkban, a fejünk tetején át. Húzzuk meg finoman, hogy a gerinc kiegyenesedjen, a fejtető fölemelkedjen, és az áll kicsit felfelé forduljon. Így ülünk egyenesen: a test alsó fele kapcsolódik a földhöz, a felsőtest hegyként magasodik.” A nap folyamán rendszeresen ellenőrizzük a testtartásunkat, hiszen a külső tartás gyakran összefüggésben van belső tartásunkkal, lelki világunkkal. Ezáltal testtartásunk megváltoztatásával tudunk hatni belső élményvilágunkra is.
 •           Sétáló gyakorlat: „Sétálás közben (pl. az otthonunk és a munkahelyünk között) érdeklődéssel és ítélkezésmentesen szenteljünk figyelmet a tapasztalásainknak, vegyünk észre minden felmerülő tapasztalást. Tudatosítsunk minden felmerülő gondolatot, vegyünk tudomásul minden keletkező érzést, legyünk kíváncsiak.” Gyakorlás közben ezekben a holtidőkben cselekvő módból átkapcsolunk létező módba, mely segít a jelenben maradnunk.
 •           Légzőgyakorlat: „Számoljuk meg, hogy átlagosan hányszor veszünk levegőt egy perc alatt és jegyezzük meg ezt a számot. A gyakorlások során irányítsuk a figyelmünket a légzésünkre, és tartsuk ott, amíg ennyiszer veszünk lélegzetet. Ez a mi tudatos percünk, melyet a nap folyamán többször is gyakorolhatunk, több percnyi tudatosságot teremtve magunknak.”    

Black, A. (2015) Tudatos jelenlét: Mindfulness a mindennapokban. Budapest: Partvonal.

Black, A. (2015) Tudatos jelenlét a munkában. Budapest: Partvonal.

Szondy M. (2012) Megélni a pillanatot: Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája. Budapest: Kulcslyuk.